Finansla

Grafik analizinin önemi

Yatırımlarda Teknik Analizin Önemi

Yatırımlarda Teknik Analizin Önemi

Selamlar, bu blog yazımızda yatırımlarımızda kullandığımız grafik analiz yöntemlerinin faydalarından bahsedeceğiz. Tabi bunun yanında olumsuz yanları ve iyileştirilebilecek noktalardan da bahsedeceğiz.
Günümüzde enflasyon rakamları bir hayli yüksek seyrediyor. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geçim sorunları yaşanmakta ne yazık ki. Hal böyle iken, insanlar daha kolay bir hayat geçirebilmek adına tasarruf yapmak ve bu tasarruflarını yatırımlarda değerlendirmek istiyorlar. Geliriniz ne kadar olursa olsun mutlaka tasarruf kalemleri oluşturmalı ve düzenli olarak az ya da çok yatırım yapmalıyız. Yatırım türü olarak da en çok borsa yani hisse senedi yatırımı yapılmaktadır. Aklınıza yüzlerce hisse arasından hangi hisseyi almalıyım hangi hisseyi satmalıyım kaçtan almalıyım kaçtan satmalıyım gibi sorular gelmesi gayet normal. Bu aşamada iki ana yöntem karşımıza çıkmaktadır.
1. Teknik Analiz: Fiyatların geçmişteki hareketlerine göre gelecekteki hareketlerini tahmin eden yöntemler bütünü
2. Temel Analiz: Şirketlerin finansal tablolarını inceleyerek, şirketin mali durumunu incelemek
Bu blog yazımızın konusu ise teknik analiz yöntemleri olacaktır. Temel analiz ile ilgili blog yazımızı ilerleyen zamanlarda yayınlamaya çalışacağım. Ayrıca teknik analiz eğitimi için de eğitimlerimizi inceleyebilirsiniz.

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz, bir yatırım aracının geçmiş fiyatları ve fiyat değişimleri üzerinde matematiksel ve istatistiksel yöntemlerin uygulanması ile trend ve gelecek fiyat hareketlerini yorumlamaya yarayan yöntemler bütünüdür. Teknik analiz, bir çok yöntemin beraber değerlendirildiği ve yorumlandığı kompleks bir alandır. Bu yöntemler sadece hisse senetleri analizinde değil, kripto para analizi, dolar-euro gibi döviz analizi, borsa analizi, altın-gümüş gibi kıymetli maden analizi kısacası tüm grafiklerde uygulanabilen yöntemlerdir. Fiyatların değişimi bize bir çok şey anlatır. En basitinden fiyatların yükseliş trendinde mi düşüş trendinde mi olduğunu anlayabilirsiniz. Bu değişimde kritik noktaları belirleyebilir ve bu noktaların ihlal edilmesi halinde ne gibi işlem (al-sat-tut) yapabileceğinizi kararlaştırabilirsiniz.

Teknik Analiz Yöntemleri

Blog yazımızda bir çok yerde bahsettiğim gibi, teknik analiz bir çok analiz yönteminin beraber değerlendirilmesi ile yapılır. Teknik analizin temel yöntemleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz.
1. Mum grafik formasyonları
2. Destek Direnç Trend Kanal Yapıları
3. İndikatörler
4. Formasyonlar
5. Fibonacci araçları
6. Diğer
Bu maddeler birer ana başlıktır. Her birinin kendi içerisinde alt başlıkları ve o alt başlıkların da altında yöntemler bulunmaktadır. Gözünüzü korkutmamak adına hepsiniz yazmaktansa sadece ana başlıklarını yazdım. Ancak yeteri kadar özeni ve istikrarı sağlayabilirseniz, bu yöntemleri öğrenebilir ve tüm hayatınız boyunca kullanabilirsiniz. Bu konuların bir kısmı yaklaşık yüz yıldır uygulanan yöntemlerdir. Klasik yöntemleri kavradıktan sonra yeni oluşturulan yöntemleri de kolay bir şekilde kavrayabilirsiniz. Kısacası teknik analiz yöntemlerini öğrenmek için harcayacağız bir kaç ay ile hayatınızın sonuna kadar yüm yatırımlarınızda kullanabilirsiniz.

Teknik Analiz İşe Yarıyor Mu?

Bu soruya hem evet hem de hayır diye cevap verilebilir. Burada kilit nokta, teknik analizi kimin yaptığıdır. Teknik analiz yöntemlerini uygulamak için ekonomi-finans alanında bir üniversite bölümü okumanıza gerek yoktur. Yatırım yapan ve analizlere merakı olan herkes teknik analiz yöntemlerini öğrenebilir ve uygulayabilir. Ancak iyi bir teknik analiz eğitimi almak gerekmektedir. Teknik analiz nedir ile başlayan bu merakınız tüm yöntemleri uygulayabilir hale gelene kadar iyi bir istikrar gerekmektedir. İyi bir eğitim ve sonrasında bol bol yapılan uygulama çalışmalarından sonra siz de başarılı şekilde teknik analiz yöntemlerini uygulayabilirsiniz ve buna göre minimum risk ile maksimum kazanç elde edebilirsiniz.

Teknik analizin önemi

Örneğin yukarıdaki görselde teknik analizin ilk konularından olan destek, direnç, trend ve kanal yapıları ile ilgili. Fiyatların beyaz çizgiyi aşağı yönlü kırması, yükselişin sona ereceği anlamına gelmektedir. O nedenle beyaz çizgi aşağı yönlü kırıldıktan sonra fiyatların düşüş yaşadığını görebilirsiniz. Bu grafik EREGL grafik analizine aittir. Teknik analizin olmazsa olmaz konusu olan destek-direnç-trend-kanal yöntemleri eğitimi için sağdaki kırmızı yazıya tıklayabilirsiniz: Destek Direnç Trend Kanal Eğitimi

Teknik analiz bir çok kişi tarafından tercih edilse de bazı kesimler tarafından da reddedilir. Bunun haklı sebepleri olsa da bu sebepleri de önlemek yine teknik analiz yöntemlerinden geçiyor. O nedenle teknik analiz yöntemlerine fazla önem vermenizde fayda var.

Teknik analiz ile ilgili eğitimlerimiz için sağdaki kırmızı yazıya tıklayabilirsiniz: online teknik analiz eğitimi

Bu blog yazımızda genel olarak teknik analizi tanımak için teknik analiz nedir sorusu ile başlayıp teknik analiz yöntemlerinden de kısaca bahsetmeye çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Herhangi bir sorunuz ve düşünceniz varsa yorumlar kısmında görüşmek üzere…

 

formasyon-egitimi
formasyon-egitimi
fibonacci-egitimi
fibonacci-egitimi
destek-direnc-trend-egitimi
destek-direnc-trend-egitimi

 

Bir cevap yazın

This site uses User Verification plugin to reduce spam. See how your comment data is processed.