Dünya çapında yatırım yapmanın önemi bir çok kişi tarafından bir hayli anlaşılmış durumda. Özellikle yüksek enflasyon oranına sahip ülkelerde, ülkede yaşayanlar ülke para birimini biriktirmenin mantıklı olmadığını da öğrendi. Çünkü artık biliniyor ki: enflasyon karşısında yıldan yıla aydan aya hatta günden güne paranın değeri azalabilmektedir. Hal böyle iken insanlar tasarruflarını yatırım araçlarında değerlendirmek istiyorlar. Yatırım yapılacak enstrüman, yatırımcının kimliğine göre değişkenlik gösterebilir. Her yatırımcının, düşünce tarzı farklı olduğu için farklı alanlara yatırım yapabilirsiniz. Örneğin, ben riski seven bir yatırımcı isem (ki asla öyle değilim 🙂 ) kripto para gibi sert hareketlerin olduğu piyasaları daha çok tercih ederim. Ya da sizler benim kadar risk tercih etmek istemezseniz; borsa, tahvil, fon yatırımı gibi farklı yatırım türlerini tercih edebilirsiniz. Ancak neredeyse tüm yatırımcıların ortak bir noktası var ki: o da ANALİZ’dir. Hangi yatırım aracına yatırım yapıyorsanız yapın, mutlaka iyi derecede analiz yöntemlerini uygulayabiliyor olmalısınız. Bu analiz yöntemlerinin başında ise teknik analiz gelmektedir. Teknik analiz, geçmiş fiyat hareketleri üzerinde çeşitli hesaplamalar ve çizimler ile gelecek hakkında tahminler yürütebileceğimiz yöntemler bütünüdür. Teknik analiz bir dizi yöntemden oluşur ve bu yöntemlerin başında ise destekler ve dirençler gelir. Bu yazımızda Destek ve direnç seviyesi nedir ile giriş yapacağız.
Destek ve Direnç Nedir?
Destek ve direnç kavramları birbiri ile kuzen sayılabilecek iki kavramdır. Destekleri dirençlerden ayıramayız, dirençleri desteklerden ayıramayız. Çünkü bugün destek dediğimiz seviyeler yarın direnç olarak karşımıza çıkabilir. Tabi tam tersinin de olması muhtemeldir. Bu kavramları ayrı ayrı öğrenip beraber nasıl kullanıldığından sizlere bahsedeceğiz. Ancak destekler ve dirençler teknik analiz yöntemlerinin bel kemiğini oluşturduğu için, bu alanda hata yapılmaması oldukça önemlidir. Destekler ve dirençler hakkında daha çok bilgi ve uygulama için eğitimimizi BURAYA tıklayarak inceleyebilirsiniz.
DESTEKLER
Destek ve direnç ne demek? Destek, fiyatların düşerken karşılaştığı zorluklardır. En kısa hali ile bu şekilde tanımlayabiliriz. Fiyatlar bir tepe noktası oluşturduktan sonra aşağı yönlü harekete başlayabilir yani düşmeye başlayabilir. Bu düşüş ise sonsuza kadar olmaz. Bazı noktalarda fiyatlar yükselişe geçebilir. İşte tam olarak bu noktada fiyatlar bir dip oluşturmuş olur.

Yukarıda yer alan görselde de görüldüğü üzere, fiyatlar bir tepe noktasından düşüş geçiyor, sonra beyaz daire ile gösterilen yerden sonra yükselmeye başlıyor. İşte bu nokta bizim için dip noktadır. Destekleri çizebilmek için bunun gibi dip noktalardan faydalanırız. Destek nedir sorusunun cevabını tekrar hatırlamak gerekirse; fiyatların düşerken karşılaştığı zorluklardı.
Destekler Nasıl Çizilir?
Desteklerin çizimi için ihtiyacımız olan şey; yatayda aynı ya da çok yakın en az iki dip noktadır. Yani destek seviyesini belirleyebilmek için, yukarıda gösterildiği gibi dip noktalara ihtiyacımız vardır. Ancak bu dip noktalar yatay da aynı fiyatlarda oluşmalıdır.

Yukarıdaki görselde, iki tane kırmızı çember içerisine alınmış yer görüyorsunuz. Ve yatayda çizilmiş mavi bir çizgi görüyorsunuz. Kırmızı çemberler, fiyatlarda yaşanan dip noktalardır. Mavi çizgi ise, bu dip noktaları birleştirdiğimiz destek seviyesidir. Bu mavi seviye, bizim için düşerken karşılaşılan zorluktur. Fiyatlar bu seviyeye düştüğünde, bir toparlanma sürecine giriyor ve düşüş devam etmiyor (Düşüş devam da edebilir ancak en azından bir duraklama zamanı geçirecektir). Destek çizgisini çekebilmeniz için en az iki dip seviyeye ihtiyacınız vardır. Bu seviyeyi belirken isterseniz mumun gövdelerini baz alabilirsiniz, isterseniz mum iğnelerinin uçlarını baz alabilirsiniz. Ancak ben genelde, dip seviyelerden en az bir tanesinin gövdeden geçirmeye özen gösteriyorum. Diğerleri mumların iğnelerinden geçebilir.
Destekler Nasıl Yorumlanır?
Yukarıdaki görseli değerlendirdiğimiz zaman; fiyatları 14.22 TL seviyesinde düşüşün durakladığını düşünebiliriz. Ve gelecek tahmini için şöyle bir varsayımda bulunabiliriz: Fiyatlar tekrar düşerse, 14.22 seviyesine kadar düşebilir, oradan geri yukarı yönlü harekete geçebilir, ancak 14.22 aşağı yönlü kırılırsa düşüşler hızlanabilir. Fiyatlar destek noktasına düştüğü zaman yukarı yönlü bir tepki yükselişi bekleriz. Bu tepki yükselişi bazen kısa süreli olur bazen yükseliş trendinin başlangıcı olur. Ancak büyük ihtimal ile yukarı yönlü bir hareket bekleriz. Ancak bu her zaman böyle olacak diye bir kural da bulunmamaktadır. Destekler bazen aşağı yönlü kırılabilir. Aşağı yönlü kırılımında ise; düşüşlerin hızlanacağını düşünmeliyiz. Kısacası; fiyatları destek noktasına geldikten sonra yukarı bir hareket gösterirse AL, destek aşağı yönlü kırılırsa ALMA-VARSA SAT şeklinde düşünebilirsiniz. (Bu yorum sadece destekler ile belirtliyor. Bu al-sat sinyalinin gücünü arttırmak için mutlaka diğer teknik analiz yöntemleri de kullanılmalıdır. Bunun için eğitimlerimizi ve blog yazılarımızı takip edebilirsiniz)

Bir üstteki görseli incelersek; iki üstteki görselin devamı olduğunu fark edebilirsiniz. 14.22TL seviyesi bizim için destek seviyesiydi ve fiyatlar bu seviyeye düşerse alım için fırsat bekleyecektik. İkinci dip noktadan sonra biz bu mavi destek seviyesini belirlemiştik hatırlarsanız. İkinci dipten sonra gelen beyaz ok ile gösterilen yükselişten sonra fiyatlar düşüşe geçiyor. Ne demiştik, bu düşüş sonsuza kadar süremez, elbet bir yerde toparlanacaktır. İşte burada devreye destekler girmektedir. Grafiği yorumlarken, fiyatların mavi çizgi olan destek seviyesine kadar düşebileceğini ve bu noktada işlem için fırsat bekleyeceğimizi söylemiştik. Nitekim de düşüş sarı çember ile gösterilen noktaya kadar düşüyor ve burada dip yapıyor. Tam da bu noktada eğer fiyatlar yukarı hareket ederse AL-VARSA TUT, aşağı yönlü desteği kırarsa ALMA-VARSA SAT yorumunu getirecektik. Destekten yukarı doğru dönüş olduğu için bu bize AL sinyali niteliğini taşımaktadır. Bu işlem ile yaklaşık 10 günde %13 gibi bir kar elde etmek mümkündür. Tabi farklı grafiklerde süreç farklı işleyebilir.
DİRENÇLER
Yazının en başında destekler ile dirençler kuzen tanımlar demiştik. Dirençler, fiyatların yükselirken karşılaştığı zorluklardır. Fiyatlar bir dip yaptıktan sonra elbet yükselişe geçecektir. Yükselişle beraber de bir noktadan son düşüşe geçecektir. Yükselişten sonra gelen düşüş ile beraber fiyatlar bir tepe oluşturmuş olur. Dirençleri çizmek için bu fiyat tepelerini kullanacağız.

Yukarıdaki görselde de görüldüğü üzere fiyatlar yükselişe geçip sonra düşüş hareketinin olması ile beraber “tepe” noktası oluşmaktadır. Yukarıdaki grafikte turuncu renkli çemberler ile gösterilen fiyat seviyeleri “tepe” niteliğindedir.
Dirençler Nasıl Çizilir?
Direnç seviyelerini belirleyebilmek için yukarıdaki grafikte görüldüğü üzere tepe noktalarına ihtiyacımız var. Yatay seviyede en az iki tepeyi birleştiren seviyeler bizim için direnç seviyesi anlamına gelmektedir. Bu direnç seviyesinin anlamı, fiyatların tekrar yükselişe geçmesi ile karşılaşabileceği zorluk olarak düşünülmelidir.

Yukarıdaki görselde de görüleceği üzere tepe noktalarını birleştiren sarı çizgi bizim için direnç niteliğindedir. Fiyatlar bu seviyeye yükseldiğinde, bir düzeltme sürecine giriyor ve yükseliş devam etmiyor (Yükseliş devam da edebilir ancak en azından bir düzeltme zamanı geçirecektir). Direnç çizgisini çekebilmeniz için en az iki tepe seviyeye ihtiyacınız vardır. Bu seviyeyi belirken isterseniz mumun gövdelerini baz alabilirsiniz, isterseniz mum iğnelerinin uçlarını baz alabilirsiniz. Ancak ben genelde, dip seviyelerden en az bir tanesinin gövdeden geçirmeye özen gösteriyorum. Diğerleri mumların iğnelerinden geçebilir.
Dirençler Nasıl Yorumlanır?

Direnç seviyesini turuncu çemberlere göre çizmiştik hatırlarsanız. Bu noktadan sonra artık fiyatları beklememiz gerekmektedir. Fiyatlar tekrar yükselişe başladığı zaman bu sarı çizgiye kadar yükselebileceğini, ancak bu noktada zorlanabileceğini unutmamak gerekir. Fiyatları bu seviyeye yükseldiğinde iki alternatifimiz vardır. Eğer fiyatlar, sarı çizgiden aşağı yönlü harekete geçerse; bu durum düşüş olarak yorumlanır ve SATIŞ sinyali olarak düşünülmelidir. Ancak fiyatlar, sarı çizgiyi yukarı yönlü kırarsa da yükselişin hızlanabileceğini düşünülür ve bu durumda ALIM sinyali olarak düşünülebilir.
Kısaca özetlemek gerekirse;
- Fiyatlar, desteğe düşerse ve destekten yukarı dönerse AL,
- Fiyatlar, desteğe düşerse ve destek aşağı yönlü kırılırsa SAT,
- Fiyatlar, dirence yükselirse ve direnç yukarı yönlü kırılırsa AL,
- Fiyatlar, dirence yükselir ve dirençten aşağı yönlü dönerse SAT
sinyali olarak düşünülebilir.

Buraya kadar destek ve direnç kavramlarını öğrendik. Ancak unutulmaması gereken bir nokta vardır ki: bugün destek olarak yarın direnç olabilir, bu gün direnç olan yarın destek seviyesi olabilir. Bugün çizdiğimiz seviyeler günler haftalar hatta aylar sonrada kullanılabilir. Destek olarak çizdiğimiz bir seviye, aşağı yönlü kırıldıktan sonra o fiyat seviyesi bizim için artık direnç niteliğindedir. Ya da bugün direnç olarak çizdiğimiz bir fiyat seviyesi yukarı yönlü kırıldıktan sonra, artık o seviye bizim için destek niteliğindedir. Dolayısıyla bugün direnç olarak yorumladığımız ve al-sat sinyali aldığımız seviye, gelecekte destek olarak yorumlanabilir ve destek seviyelerine göre yorumlanabilir.
Bu yazımızda destek ve direnç tanımını, kullanımını ve yorumlanmasını göstermeye çalıştık. Ancak bu konu, teknik analizin en önemli konularından birisidir. Sadece destek, direnç, trend ve kanal yapıları için hazırlanan bir eğitimimiz bulunmaktadır. Websitemiz üzerinden bu eğitimleri inceleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın