Yatırıma yeni başlayan kişilerin yaptığı en büyük hata, sürekli kısa vadede işlemler yapmaktır. Kısa zamanda yüksek kazançlar elde etmek için devamlı al-sat işlemleri yaparak gelir elde etmeye çalışırlar. Bu kabul edilebilir bir işlem türü olsa da mutlaka uzun vadeli yatırımlar da yapılmalıdır. Temettü Yatırımı ve Temettü Emekliliği Eğitiminde ise uzun vadeli yatırım yaparak her yıl düzenli olarak temettü geliri elde etme ve aynı zamanda sermaye büyütme yöntemlerinden bahsedeceğiz. Temettü nedir, temettü veren ya da verecek hisseler nasıl bulunur, temettü almak için gereken şartlar nedir, temettü kazancı nasıl hesaplanır ve nasıl alınır gibi soruların cevaplarını eğitimde uygulamalı bir şekilde aktarmaya çalıştık. Bu temettü eğitimi sayesinde, hiç ön bilgiye sahip olmadan temettü yatırımcısı olmaya başlayabilirsiniz.
Temettü yani diğer ismi ile kar payı, borsada işlem gören şirketlerin belli dönemlerde elde ettikleri karların bir kısmını yatırımcıları ile paylaşması anlamına gelmektedir. Çoğunlukla yılda bir kez olsa da bazı şirketler, yönetim kurulu kararınca elde edilen karları bir kaç taksit ile yılda bir kaç kez verebilir. Şirketler yıl boyu elde ettikleri gelirlerden, giderlerini ve borçları düşerek karlarını hesaplarlar. Kar elde etmek ve karını dönemden döneme arttırabilmek şirketler için başarı olsa da önemli bir diğer nokta da bu kar ile ne yapılacağıdır. Karın büyük bir kısmını yatırımcısına dağıtan bir şirket demek, yüksek kar payı demek ancak bu iyi bir şey değildir. Çünkü şirketler, kazandıkları kar’ların bir bölümünü yatırımcısına dağıtmalıdır ancak önemli bir kısmını da şirkete yatırım olarak kullanmalıdır.
Üretim miktarını, hızını, kalitesini arttıran yeni teknolojik ilaveler, gelişmelere yatırım yapılmalıdır. Böylece bu tür yatırımları takip eden zamanlarda şirket daha fazla kar elde etme ihtimali olacaktır. Bu da şirketin daha çok temettü vermesini sağlayacaktır. İşte elde edilen karın temettü ve yatırıma dönüşmesi, şirketin yönetim kurulunun kararıdır. Bu tip kararlarda biz yatırımcılar olarak nasıl pozisyon almalıyız sorunun cevabını yine eğitimimizde vermeye çalıştık.
Temettü yatırımına yeni başlayan biriyseniz ya da eksik noktalarınızı tamamlamak isteyen bir temettü yatırımcısıysanız, iyi bir temettü portföyüne sahip olmanız gerekmektedir. İleride temettü verecek hisseleri uygun fiyattan almalı ve uzun vadede beklemeliyiz. Temettü portföyümüzü oluştururken her yıl temettü veren hisseleri seçmekte fayda olacaktır. Ancak temettü portföyü oluşturmanın püf noktaları da yine eğitimimizde yer almaktadır. Bu şirketlerin hisseleri düzenli olarak toplanmalı, uygun fiyattan maliyetlenmeli ve sabırla elde tutulmalıdır. Temettü hisseleri, genel olarak biraz daha ağır başlı dediğimiz, yavaş ilerleyen ancak istikrarlı hareket gösteren BIST30-BIST100 şirketleridir.
Kar payı veren şirketlerden oluşan portföyümüzü bir kere oluşturduktan sonra uzun yıllar beklenmemelidir. Portföyde yer alan ve portföye girmeye aday olan temettü hisselerinin her üç ayda bir bilançolarının açıklanması ile beraber temel analizi yapılması ve sonrasında değerlendirme esnasında teknik analiz yöntemleri ile de karar verilmelidir. Ayrıca portföyü zaman zaman güncellemek ya da ilave alımlar, hisseler arası geçişler gibi işlemler de yapılması gerekebilir.
Her yatırımcı temettü almaya hak kazanamaz. Temettü için basit de olsa temettü şartları vardır. Bu şartların en önemlisi, temettü tarihinde elinizde o şirketin hissesini bulundurmanızdır. Kaç gün önceden aldığınızın hiç bir önemi bulunmamaktadır. Önemli olan temettü gününe elimizde o hisse ile kapatmaktır. Son gün de alıp temettüye katılmaya hak kazanabilirsiniz.
Temettü, uzun vadede sonuçları alabileceğimiz bir gelir modelidir. Temettü gelirini, ev alıp kira geliri kazanmaya benzetebilirsiniz. Ancak kira gelirinden çok daha sağlıklıdır. Örneğin, 100.000 TL ile ev almanız mümkün değildir ve dolayısıyla kira geliri de elde edemezsiniz. Fakat 100.000TL hatta daha düşük bir sermaye ile temettü gelirine sahip olabilirsiniz. Diğer bir avantajı da, evinizi kolay bir şekilde satamazsınız ancak hisselerinizi saniyeler içinde satıp nakite dönüştürebilirsiniz. Temettü yatırımının bunlar ve bunlar gibi başka avantajları da vardır. Temettü eğitiminde ayrıntılı bir şekilde uygulamalı olarak anlatmaya çalıştık.
Bu açıklama yazısında yer almayan temettü emekliliği, temettü geliri vergisi, temettü sonrası fiyat değişimi, temettü açıklamasına göre alım-satım stratejilerini belirleme, temettü hisselerinden hangilerine yatırım yapılır, temettü hisseleri ne zaman ve hangi fiyattan alınmalıdır gibi soruların cevaplarını ve daha fazlasını temettü kursumuzda vermeye çalıştık.
Temettü yatırımcılığı eğitimimizde teknik analiz ve temel analiz yöntemlerini başlangıç seviyesinde göstermeye çalıştık. Bu alanlarda daha ayrıntılı bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Bu yöntemlerdeki eğitimler için tıklayabilirsiniz: Teknik analiz eğitimi ve Temel analiz eğitimi
Bu kurs kapsamında kurulacak olan Whatsapp grubu ile iletişim sağlanacaktır.